Tammikuu
Vuoden -25 ensimmäinen jäsentapaaminen pidettiin kirkolla torstaina 9.1.
Totuttuun tapaan aloitimme kahvilla, jonka jälkeen seurakunnan tervehdyksen toi seurakuntapastori Tuula Mannermaa. Tämän jälkeen sytytettiin kynttilät yhdistyksestä vuonna 2024 poisnukkuneiden jäsenten muistoksi. Heitä olivat Onni Jääskeläinen ja Pentti Takovaara.
Päivän esitelmän aiheena oli tekoäly, josta meille luennoi Lasse Huotari.
Lasse työskentelee IBM -tietokoneyhtiössä Helsingissä. Hän kertoi meille kansantajuisesti siitä, että tekoäly, siis tietokone, tietää vain sen mitä sille on kerrottu. Käytännössä se tekee vain laskuja (siis ykkösiä (1) ja nollia (0). Kallis supertietokone laskee 300 000 000 000 000 000 (300 biljoonaa) laskutoimitusta sekunnissa.
Tälläinen supertietokone maksaa useita satoja miljoonia euroja, jollei yli miljardin euron verran.
Huotari kertoi, että Suomi ja Eurooppa jää tekoälykisassa maailmalla jälkeen tekoälykehityksessä, koska suomalaiset yritykset eivät uskalla tai osaa investoida. Se on tietysti myös rahakysymys.
Käytettävissä oleva rahoitus on huomattavasti pienempi kuin esim. USA:ssa.
Julkisen sektorin kehityshankkeet eivät ole markkinavetoisia ja EU -komissio määrittelee hankkeet, joihin EU -rahoitusta voi saada.
Lopuksi hän kehotti meitä kokeilemaan rohkeasti tekoälyä ja hän pyysi suhtautumaan tekoälyyn kriittisemmin mm. kuviin, teksteihin ja ääneen, jollei lähde ole sinulle tuttu. Hän myös kehotti sopimaan läheisten kanssa salasanan, jos käsittelet puhelimessa raha-asioita.
Torstain 23.1.25 Jäsentilaisuus
Ensin tuttuun tapaan kahviteltiin ja kuultiin Herran sanaa, josta puhui meille kappalainen Jukka Jormanainen ja lauloimme virren 501.
Päivän esitelmän meille piti jäsenemme Tapani Huotari, joka kertoi valokuvausharrastuksestaan teemalla kansainvälisiä kilpailuvalokuvia.
Hän jakoi esitelmansä kahteen osioon:
- Valotettuja hetkiä
Kansainvälisiä valokuvanäyttelyitä ja kahden tyylin valokuvia
Kansainväliset valokuvanäyttelyt ovat jonkin valokuvajärjestön alaisena järjestettäviä näyttelyitä. Niihin voi osallistua yleensä kuka tahansa amatööri- tai ammattivalokuvaaja eikä osallistujan tarvitse olla minkään valokuvaus-seuran jäsen.
Osallistujat tarjoavat kuviaan näyttelyyn ja näyttelyn tuomaristo valitsee näyttelyyn otettavat kuvat. Korkeintaan 30 % tarjotuista kuvista voidaan valita mukaan. Tuomaristo myös palkitsee mieleisensä kuvat valituista.
Näyttelyissä on yksi tai useampia sarjoja ja jokaiseen sarjaan osallistuja voi tarjota korkeintaan neljä kuvaa. Sarjoilla on säännöt, jotka määrittelevät millainen kuvankäsittely on sallittua. Avoimissa sarjoissa kuvankäsittely on vapaata, mutta esimerkiksi luontokuvien sarjoissa on hyvin tarkat käsittelysäännöt.
Näyttelyihin osallistuu yleensä satoja kuvaajia, joten kuviakin voi jokaisessa sarjassa olla useita satoja.
Ensimmäinen kerran hänen ottama kuvansa hyväksyttiin kansainväliseen näyttelyyn 10.12.2019 Montenegrossa Crna Gora Circuit:ssa
Hänelle on kertynyt vuosien saatossa palkintoja yhteensä 39 kpl.
- Kahden tyylin valokuvia
Perinteisiä ja impressionistisia valokuvia
Perinteinen valokuvas pyrkii tallentamaan todellisuuden mahdollisimman tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Kuvissa painotetaan sommittelua, valoa ja teknistä laatua. Sitä käytetään usein dokumentoimaan hetkiä, joita halutaan muistaa sellaisina kuin ne olivat.
Imperssionistinen valokuvaus pyrkii välittämään tunnelmaa, tunnetta ja vaikutelmaa pikemminkin kuin tarkkoja yksityiskohtia. Kuvissa voi olla tarkoituksellista epäterävyyttä tai liikkeen vaikutelmaa. Monet yksityiskohdat voivat sulautua yhteen, jolloin kuva näyttää lähes maalaukselliselta.
Tapani näytti meille ottamiaan kuvia, joilla hän on osallistunut kansainvälisiin kilpailuihin. Hän on ottanut niitä niin koti-Suomesta kuin ulkomailtakin.
Voit katsella niitä hänen nettisivuilta: https://valotettujahetkia.net